Atacul bacteriilor – invadarea sistemelor de apa calda menajera

Titlul acestui articol poate parea exagerat si ar putea sugera ca, de fapt, amenintarea nu este reala sau ca este exagerata.

Faptul ca adevarul este altul o stie mai bine compania ce administreaza retelele de conducte pentru transportul apei catre locuinta Dumneavoastra!

Despre coroziunea excesiva consideram ca se cunosc destule informatii, la fel cum se stie ca sunt depuneri de piatra pe tevile de transport apa.

Titlul acestui document nu se refera la pericolul scurtarii duratei de viata a instalatiilor, ci altcineva este vizat in acest material: consumatorul de apa!

Sanatatea umana  este in mare pericol datorita bacteriilor periculoase ce se  inmultesc intr-un ritm terifiant, conditiile de inmultire fiind extrem de favorabile.

Problema bacteriilor periculoase din sistemul de retele de apa este practic necunoscuta de catre populatie, dincolo de asa zisele sfaturi inocente de a se evita sa se bea apa “potabila”.

Prezentam in randurile de mai jos modul in care s-a remarcat o bacterie raspândita in toate sistemele de transport apa calda si care a fost denumita “legionella”.

LEGIUNEA VETERANILOR

In 1976, intr-un mare hotel din Philadelphia (SUA) s-au intalnit veteranii din cel de-al doilea razboi mondial. Ulterior acestei intalniri s-a constatat ca din cei 4.000 de participanti, 182 de oameni s-au Imbolnavit, iar 29 dintre ei au murit datorita unei pneumonii de origine misterioasa.

Deoarece cauza acestei tragedii nu a fost cunoscuta, s-a invocat inital un atac asupra “eroilor americani”. Abia dupa patru luni de studiu au fost izolate tulpinile bacteriilor responsabile ale acestei epidemii si au fost denumite “legionella pneumonie” pentru a  comemora victimele ce au facut posibila evidentierea acestora. De atunci, se monitorizeaza victimele acestor dusmani mortali tacuti.

Se estimeaza ca anual, numai in Germania exista cca 10 000 – 12 000 de cazuri de “boala legionarilor”. Din acest numar,  cca 2.500 de persoane au murit!

Morbiditatea si costurile asociate cu aceasta arata cat de grava este aceasta problema si ca, de fapt, perspectiva este chiar mai severa.

O provocare a proiectantilor de instalatii pentru apa potabila trebuie sa o reprezinte raspunsul la intrebarea: cum şi ce materiale pot contribui in sistemele de apa la reducea riscului privind expunerea la bacteriile patogene?

Din acest punct de vedere, pana acum se pot mentiona doua probleme  fata de care exista o permanenta expunere a populatiei:

 • Febra Pontiac
 • Legionella pneumonie (boala legionarilor )

In timp ce Febra Pontiac prezinta simptome similare gripei usoare si nu reprezinta o amenintare pentru viata oamenilor, prin contrast, “legionella pneumonia” este o boala grava, a carei perioada de incubatie este de 2-13 zile. Simptomele sunt similare  pneumoniei. In plus, boala afecteaza de asemenea si alte organe.

Boala legionarilor are o rata de mortalitate mare in randul persoanelor  cu imunitate redusa. Grupul cu cel mai mare risc sunt in primul rand convalescentii, diabeticii, persoanele cu transplant, cu bronsita cronica, persoanele in varsta, bolnavii cronici dar si fumatorii de tutun. Mai multe  cazuri au fost observate la barbati (mai ales in varsta de 50-55 de ani) decat la femei.

Tratamentul are la baza doze relativ mari  de eritromicina,  rifampicina, etc.

Infectia cu bacteria legionella apare atunci cand bacteriile ajung direct in plamani, ca de exemplu, in dus.  Infestarea prin contact cu o persoana bolnava nu este posibila.

Instalatiile sanitare din PVC si polietilena faciliteaza multiplicarea Legionella chiar si in dusuri. Dupa cum arata studiile recente, bacteriei legionella ii sunt specifice mediile de apa dulce. Nu apare in apele marine si sunt extrem de rare in apele subterane. Chiar si in apa rece (<20 ° C)  sunt rare. Conditii optime pentru dezvoltarea bacteriilor legionella este apa la 25-55 ° C.

In intervalul de temperatura de 38-42 ° C, rata de proliferare a bacteriilor legionella  creste  In mod semnificativ,  prezentand o dublare a numarului de colonii de legionella In termen de aproximativ 3 ore. Pericol suplimentar: existenta depozitelor de piatra. din instalatii.

CONCLUZIE:  instalatiile de transport apa necesita dezinfectare!

Pentru aceste motive, cea mai mare atentie ar trebui sa se acorde igienei instalatiilor si componentelor sale.

 • apa calda,
 • ventilatie si echipamente de aer conditionat.

O atentie deosebita  trebuie acordata  sistemului de racire cu apa. Motivul: temperatura este constanta, de aproximativ 30 ° C. Panourile de racire sunt, de obicei amplasate pe acoperisuri si  ele sunt adesea trecute cu vederea. Nu uitati deci ca panourile de racire sunt si ele  o posibila sursa de crestere Legionella.

Pentru dezinfectarea acestor elemente ar trebui sa fie utilizate numai substante verificate pentru dezinfectarea apei.

Cateva elemente carora va rugam sa le acordati atentie:

a) instalatiile de umidificare a aerului:

 • in acest caz, este necesar sa curatati periodic echipamentele, in special cele de hidratare camere.
 • utilizati filtrele de aer.

b) baie cu bule: 

 • se recomanda  apa de mare
 • capacitate dezinfectant (niveluri ridicate de clor liber pana la 10 mg / l) si
 • spalare periodica a filtrelor

c) alte sisteme: cum ar fi aparate dentare, la care stropii de apa trec direct in gat. In timpul functionarii trebuie sa fie libere de piatra si dezinfectate In mod regulat.

Protectia impotriva posibilitatii de infectare ar trebui sa fie:

 • reducerea si prevenirea depozitelor de piatra depusa in apa,
 • mentinerea instalatiei la temperatura la care nu se produce  cresterea bacteriilor sau  la care acestea mor,
 • selectarea de echipament adecvat si materialele utilizate In instalatii de apa potabila, care ajuta la mentinerea unui sistem de igiena ridicat.

 

Vi se pare interesant? Puteti trimite un link catre un prieten.
Friend Email
Enter your message
Newsletter

* obligatoriu
Tastati adresa Dvs. de email
Tastati numele si prenumele Dvs.

Email Marketing Powered by MailChimp
Stiri
Sondaj

Cum vi se par articolele de pe acest blog?

Afiseaza rezultate

Loading ... Loading ...